09.10.19

Меді@гр@мотність та медіаосвіта

Медіаосвіта. Дистанційні курси для освітянської спільноти 
  • Медіаграмотність для освітян від Prometheus. Мета курсу – мотивувати вчителів, керівників шкіл, шкільних управлінців бачити, що світ навколо разюче змінився, став цифровим, а відтак потрібно розвивати нові медіаосвітні компетентності. Курс містить багато корисних інструментів, які можна використовувати для формування позитивного іміджу закладу освіти, у процесі спілкування з медіа та ефективного використання медіаресурсів у освітньому процесі.
  • Дистанційний навчальний курс "Медіаграмотність для громадян" від IREX. Знайомство громадян із найбільш розповсюдженими видами маніпуляцій і пропаганди, а також отримання базових інструментів перевірки інформації та критичного мислення.
  • «Very Verified: онлайн-курс з медіаграмотності»  від EdEra пояснює, як орієнтуватися в інформації довкола та як розпізнавати дезінформацію та пропаганду.
  • «Новинна грамотність» - курс, що має просвітницьку мету і спрямований на поширення медіаграмотності серед населення в умовах воєнного конфлікту.
  • Як розуміти соціальні мережі. Цей курс для журналістів, але не менш цікавим стане і для освітян, оскільки наші учні та й ми самі вже давно не уявляємо своє життя без інтернету.
  • Гра «Медіаграмотна місія». Якщо ви бажаєте перевірити свої знання та навички з медіаграмотності та критичного мислення, то цей проект саме для вас.
Медіаграмотність для бібліотекаря

Практична медіаграмотність для бібліотек / Власюк О.В, Потапова В.І., Срібна І. / За редакцією Волошенюк О. В., Іванова В.Ф. — Київ : АУП, ЦВП, 2019. — 61 с.

ISBN 978-617-7370-00-9

Цей посібник для бібліотекарів, які опікуються впровадженням медіаосвіти та медіаграмотності. Розробки занять та вправ можуть бути використані під час бібліотечних медіауроків, занять медіаклубів, гуртків юних журналістів тощо.

Наші публікації: Авт©рське прав© та меді@гр@мотність

Вчителю




Книжка у світі Медіа: Програма факультативного курсу для закладів загальної середньої освіти. 5-7 клас. Розроблення занять. / За заг. ред. О. В. Волошенюк, Г. А. Дегтярьової, В. Ф. Іванова. – Київ : Академія української преси, Центр вільної преси, 2018. – 116 с.

ISBN 978-966-2123-95-1

Цей посібник для вчителів, які викладають медіаграмотність у закладах загальної середньої освіти, а також бібліотекарів, містить програму факультативного курсу «Книжка у світі Медіа» для учнів 5-7 класів та плани-конспекти занять відповідно до тем програми. У посібнику також наведено необхідні основні та додаткові ресурси і матеріали.

Медіаграмотність у початковій школі: посібник для вчителя / Волошенюк О. В, Ганик О. В., Голощапова В. В, Дегтярьова Г.А, Іванова І. Б., Кожанова А. Ю., Пиза Г. Ю., Шкребець О. О, Янкович О. І. / За редакцією Волошенюк О. В., Іванова В. Ф. – Київ : ЦВП, АУП, 2018 — 234 с.

     
Медіаграмотність та критичне мислення в початковій школі: посібник для вчителя / Бакка Т., Голощапова В., Дегтярьова Г., Євтушенко Р., Іванова І., Крамаровська С., Мелещенко Т, Шкребець О. / За редакцією Волошенюк О., Дегтярьової Г., Іванова В. – К. : ЦВП, АУП, 2017 – 196 с.

Медіасвіт для дошкільнят : парціальна програма для дітей старшого дошкільного віку / Василюк С. М., Алєксєйчик О. В., Проценко О. В., Абаляєва Л. Ю., Чашка Т. М., Стєніна Л. В., Шелкова С. В.; за заг. ред. О. В. Волошенюк, Г. А. Дегтярьової, В. Ф. Іванова. – Київ : Академія української преси, Центр вільної преси, 2019. – 98 с.

Впровадження медіаосвіти в освітній процес закладу дошкільної освіти сприятиме формуванню медіакультури як самих педагогів, так і вихованців та їхніх батьків, розв'язанню проблеми підготування дитини старшого шкільного віку до спілкування із засобами масової комунікації під час соціалізації, а це, своєю чергою, дозволить, по-перше, захистити дитину від потенційно шкідливих ефектів медіа, а по-друге, виховати такого споживача медіа, що міг би ефективно задовольняти свої інтереси, використовуючи засоби масової комунікації.

Збірник інноваційно-методичних розробок з медіаграмотності 

У збірнику, що пропонується вашій увазі, надруковано 13 кращих робіт, відібраних експертами конкурсу на кращу інноваційно-методичну розробку з питань медіаграмотності для педагогів навчальних закладів Донецької області. Створення творчого навчально-методичного доробку, спрямованого на поширення знань щодо питань медіаграмотності серед різних цільових аудиторій: студентів, школярів та їхніх батьків, працівників освіти та загалом представників місцевих громад - кінцева мета даного конкурсу.

Информационный обман. Как не попасть впросак? Стислий посібник з медіаграмотності


Учням

  • Онлайн-гра "Медіазнайко" - це перша навчальна гра з медіаосвіти в Україні. Створена з метою допомогти дітям якомога більше дізнатися про інформаційне/медійне поле. Гра – частина курсу з медіаграмотності, розробленого спеціально для загальноосвітніх шкіл.
  • «МедіаДрайвер» - мультимедійний онлайн-посібник для тінейджерів, щоб познайомити їх з перевагами та небезпеками сучасного світу медіа.

Немає коментарів:

Дописати коментар