08.09.15

Цікаве про невідоме

Навіть та людина, яка володіє двадцятьма мовами, використовує рідну мову, коли поранить собі палець.
Жан-Поль Бельмондо


Володіти двадцятьма мовами? Для когось це мрія, мета, для декого - дивацтво, але для більшості це - фантастика, жах! Хто ж ці неймовірні люди, що із захопленням присвячують своє життя вивченню інших мов? Вони звичайні собі гіперполіглоти.
Цікаво знати, що ПОЛІГЛОТОМ (від грецького poly - багато та glotta - мова) називають людину, яка володіє чотирма мовами (погодьтеся, вже не так і страшно). Тих лінгвістів, які засвоїли від шести мов і більше, називають гіперполіглотами (оце вже справжній захват). А зараз - УВАГА! До таких гіперполіглотів належить хранитель бібліотеки Ватикану Джузеппе Меццофанті (1774-1849). Він міг
перекладати зі 114 мов, вільно говорив на 60 мовах, майже на 50 писав вірші та епіграми.
Відомою жінкою-поліглотом була мешканка Будапешта, перекладачка та письменниця Като Ломб (1909-2003). Вона вільно володіла 15 мовами, серед яких - італійська, французька, польська, китайська та японська. До того ж вивчала їх у достатньо зрілому віці і у стислий термін. Наприклад, іспанську вона засвоїла лише за місяць.
Джерело: Булгакова, Вікторія. Зовнішнє незалежне оцінювання з іноземних мов:
 досвід країн Європи // Іноземні мови в навчальних закладах. ­ 2007. ­ N 5/6. ­ С. 72-­78.

Із патріотичних почуттів мрію, щоб наша рідна, солов’їна була однією з бажаних для вивчення "Якщо хочете працювати для українського народу, ставайте першокласними вченими та пишіть свої праці українською мовою. Тоді мимохіть і чужі почнуть вивчати українську мову, щоб ознайомитися з Вашими роботами". 
серед поліглотів. Павло Житецький писав: "

У продовження теми:
Про поширення української мови та чисельність мовців можна дізнатись за цим посиланням
Ознайомитись із матеріалами про українську мову в світі можна тут.

А завершити хочу словами Вольтера: "Основні європейські мови можна вивчити за шість років, а свою рідну мову треба вивчати все життя". 

Немає коментарів:

Дописати коментар